6 - 9 June 2024 En

BCUC

6 Јуни • Национална опера и балет, 22:00

  • водечки вокал
  • придружен вокал
  • придружен вокал
  • бас тапан, придружен вокал
  • бас тапан
  • конга
  • бас гитара
Афро-психоделичниот септет BCUC (Bantu Continua Uhuru Consciousness) е супергрупа од Совето, Јужна Африка, која ја доживува својата музика како хедонистички транс, но и како оружје за политичко и духовно ослободување во согласност со борбата за правда на претходните генерации. Звукот на BCUC е истовремено современ и оригинален, самоуверен и моќен. Тој е исполнет со фанки грувови и хип-хоп сензибилитет, но и со репетитивни бас рифови, флејти и галопирачки ритми, како директно оддавање почит на надежта и борбениот дух на претходните генерации. Групата пее и зборува гласно за суровата реалност со која се соочуваат сиромашните работници во Јужна Африка, но во исто време, BCUC не ја прикажува татковината како сиромашна, туку богата со традиции, ритуали и вера. Кога настапуваат во живо, тие ја вовлекуваат публиката во вистински транс. И кога ќе присуствувате на концерт на BCUC, тоа никогаш нема да го заборавите. Уште со својот деби албум „Our Truth“ објавен во 2016 година и следниот „The Healing“ (2019), во кој се појавува синот на Фела, Феми Кути, тие го привлекоа вниманието на публиката на сите светски концертни подиуми и фестивали, вклучувајќи ги Glastonbury, Roskilde Festival, Afropunk Brooklyn, Dour, Worldwide, Womad и многу други. BCUC дури три пати ја претворија целата фестивалска публика на Roskilde во свои жестоки фанови, последниот пат во 2022 година. Во моментов го промовираат албумот „Millions of Us“ (2023), кој доби одлични критики ширум светот.