FATOUMATA DIAWARA

5 June • Macedonian Opera & Ballet, 20:30

FATOUMATA DIAWARA vocals, guitar
SÉKOU BAH bass
YACOUBA KONÉ guitar
JEAN-BAPTISTE EKOUÉ GBADOÉ drums
ARECIO SMITH keyboards

Појавувајќи се експлозивно на сцената во 2011, Fatoumata Diawara во последниве години се етаблираше како една од водечките женски гласноговорнички на новата африканска творечка генерација. Нејзиниот спектакуларен деби албум „Fatou“ (2011), ја лансираше оваа пејачка, актерка и активистка од Мали, меѓу најекспонираните нови африкански уметници на планетата. Вториот албум „Fenfo“ („нешто да кажам“), пак, на драматичен начин ги исполни очекувањата испорачувајќи нова збирка живописни и оригинални композиции што се потпираат врз нејзините богати животни искуства. Храбро експериментален, но со длабока почит кон потеклото, ова е албум што ја дефинира како глас на младата африканска жена - горда на своето наследство, но со сопствена визија за иднината и универзална порака. Има соработувано со некои од најзначајните имиња на современата музика: Херби Хенкок, Боби Вомек, Дејмон Албарн, Тумани Диабате, Уму Сангаре, Ди Ди Бриџвотер, Роберто Фонсека и многу други. Во исто време, продолжува со својата паралелна кариера како актерка, вклучувајќи ја и извонредната улога во филмот „Тимбукту“ (2014), кој беше номиниран за БАФТА и Оскар.

Having exploded onto the scene in 2011, Fatoumata Diawara has become in recent years one of the most relevant female voices of the new African artistic generation. Her spectacular 2011 debut album “Fatou” made the Malian singer, actress and activist the most talked about new African artist on the planet. Her second album “Fenfo” (which translates as “something to Say”) dramatically fulfils that promise on a set of vivid and original new compositions that draw on the rich experiences she has enjoyed since. Boldly experimental yet respectful of her roots, it’s a record that defines her as the voice of young African womanhood - proud of her heritage but with a vision that looks confidently to the future and a message that is universal. Those she has worked with include some of the biggest names in contemporary music: Herbie Hancock, Bobby Womack, Damon Albarn, Toumani Diabaté, Oumou Sangaré, Dee Dee Bridgewater and Roberto Fonseca, among others. She has also continued her parallel career as an actor, including an acclaimed appearance in 2014’s “Timbuktu”, which received both BAFTA and Academy Award nominations.

www.fatoumatadiawara.com